Consumptie van de voedingsmiddelengroepen genoemd in de richtlijnen

Voedselconsumptie  van voedingsmiddelen uit de Richtlijnen goede voeding
VCP 2012-2016, 1-79-jarigen

 

Richtlijn Voedingsmiddelengroep

Volwassenen

gemiddelde in g, %, of aantal dagen

  Kinderen

gemiddelde in g, % of aantal dagen

 verhogen  Plantaardig (gem. % plantaardig eiwit) 39 43
 verhogen   Groente (g/dag)  143 81
 verhogen   Fruit (g/dag)  112 116
 verhogen   Vis (% 1 keer per week)  34 26
 verhogen   Ongezouten noten (g/dag)  2 0
 verhogen   Peulvruchten (aantal dagen/week)  0,3  0,2
 verhogen   Bruin en volkoren brood en graanproducten (g/dag)  93 73
 verhogen   Thee (g/dag)  249 60
 handhaven   Zuivel (g/dag)  333 354
 vervangen   Zachte vetten en oliën (gem. % van alle smeer en bereidingsvetten)  44 48
 vervangen   Volkorenproducten (gem. % van alle graanproducten)  51 44
 beperken   Rood vlees (g/dag)  76 55
 beperken   Bewerkt vlees (g/dag)  47 41
 beperken   Suikerhoudende dranken (g/dag)  292 594
 beperken   Alcohol (% ≥1glas/dag)  53 20
 beperken   Zout (g/dag) ** 7,8 5,4
 beperken   Voedingssupplementen (% gebruikers)* 43 48

* zonder de 70+ mannen en 50+ vrouwen is dit voor volwassenen 39%; 24% van de 70+ mannen  en 45% van de 50+ vrouwen gebruikt vitamine D-supplementen overeenkomstig het advies
** De totale inname van zout is geschat met een model, waarbij gebruik is gemaakt van verschillende aannames. Deze inname vraagt om bevestiging in urineonderzoek. De cijfers moeten gezien worden als een indicatie.

Percentage volwassenen dat richtlijnen volgt

Percentage dat voldoet aan richtlijnen

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

De consumptie van een aantal voedingsmiddelengroepen zit in de buurt van de aanbevolen hoeveelheden in de richtlijnen. Een paar andere staan er verder van af.

 

*zonder de 70+ mannen en 50+ vrouwen is dit 61%
** De totale inname van zout is geschat met een model, waarbij gebruik is gemaakt van verschillende aannames. Deze inname vraagt om bevestiging in urineonderzoek. Dit cijfer moet gezien worden als een indicatie