Energie en macronutrienten

De resultaten over de inname van energie en macronutriënten laten zien wat Nederland aan deze voedingsstoffen binnenkrijgt en of dat is veranderd. De gegevens zijn te zien voor verschillende subgroepen in de bevolking. Ook laten de resultaten zien waar en wanneer de  voedingsstoffen worden gegeten en gedronken. Daarnaast  worden de gegevens naast de voedingsnormen gelegd. De meest recente voedselconsumptiepeiling is uitgevoerd van eind 2012 tot en met 2016.  
 

Een aantal belangrijkste bevindingen:

  • De inname van koolhydraten, eiwitten, onverzadigde vetzuren en transvetzuren in Nederland voldoet aan de aanbevelingen.
  • De  hoeveelheid verzadigde vetten, de totale hoeveelheid vet en alcohol is voor een deel van de bevolking hoog. Voor alcohol is dat de afgelopen jaren lager geworden.
  • De inname van voedingsvezel en alfa-linoleenzuur is laag.
  • Voor de nutriënten waarvoor er lage en hoge innames worden gezien (vezel, alfa-linoleenzuur, vetten, verzadigde vetten) zijn er nauwelijks veranderingen te zien. Wel lijkt de inname van n-3 visvetzuren te zijn toegenomen.  
  • Daarnaast is de inname van transvetzuren  (echter nauwelijks meetbaar) en onverzadigde vetzuren gedaald.
  • Een toename in de vezelconsumptie en een gunstig vetzuurpatroon  kan van belang zijn om chronische ziekten te voorkomen.