In het kort
Richtlijnen
Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
Consumptie
Volwassenen eten gemiddeld
76 g/dag
rood vlees
Verschillen
Volwassenen eten gemiddeld
47 g/dag
bewerkt vlees
% volgt richtlijn
Mannen eten meer rood en bewerkt vlees dan vrouwen
Rood vlees is vlees van rund, kalf, varken, schaap, lam, geit, konijn of wild.
Bewerkt vlees betreft alle soorten vlees en gevogelte dat als vleeswaren of anderszins voorbewerkt is gegeten.
NB. De groepen rood en bewerkt vlees overlappen, een deel van het bewerkt vlees is rood vlees.
Consumptie naar geslacht
Geslacht-gram
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 76 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag. Mannen eten per dag meer rood en bewerkt vlees (92 gram en 57 gram) dan vrouwen (59 gram en 37 gram).
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd en geslacht-gram
Volwassenen in de leeftijd van 51 tot 70 jaar eten gemiddeld meer rood vlees (78 g/dag) dan jongvolwassenen (70g/dag). Ouderen eten gemiddeld minder bewerkt vlees (43 g/dag) dan jongvolwassenen (48 g/dag).
Consumptie naar gewichtsklasse
BMI-gram
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld meer rood (82 g/dag) en bewerkt vlees (50 g/dag) dan volwassenen met een normaal of ondergewicht (67 g resp. 44 g/dag). Vrouwen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld meer bewerkt vlees (43 g/dag) dan vrouwen met een normaal of ondergewicht (33 g/dag). Voor mannen zijn er naar gewichtsklasse vrijwel geen verschillen in consumptie van bewerkt vlees.
BMI en geslacht-gram
Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld meer rood (82 g/dag) en bewerkt vlees (50 g/dag) dan volwassenen met een normaal of ondergewicht (67 g resp. 44 g/dag). Vrouwen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld meer bewerkt vlees (43 g/dag) dan vrouwen met een normaal of ondergewicht (33 g/dag). Voor mannen zijn er naar gewichtsklasse vrijwel geen verschillen in consumptie van bewerkt vlees.
Consumptie naar opleiding
Opleiding-gram
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld minder rood vlees (67 g/dag) en bewerkt vlees (42 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (81 gram resp. 52 gram/dag).
Opleiding en geslacht-gram
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld minder rood vlees (67 g/dag) en bewerkt vlees (42 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (81 gram resp. 52 gram/dag).
Consumptie naar regio
Regio-gram
Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel rood vlees. De gemiddelde consumptie in Nederland is 76 g/dag. In het oosten wordt meer bewerkt vlees (52 g/dag) gegeten dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie bewerkt vlees in Nederland is 47 g/dag.
Regio en geslacht-gram
Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel rood vlees. De gemiddelde consumptie in Nederland is 76 g/dag. In het oosten wordt meer bewerkt vlees (52 g/dag) gegeten dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie bewerkt vlees in Nederland is 47 g/dag.
Consumptie naar stedelijkheid
Stedelijkheid-gram
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten minder rood vlees (73 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (83 g/dag). Vrouwen uit sterk stedelijke gebieden eten minder bewerkt vlees (36 g/dag) dan vrouwen uit niet-stedelijke gebieden (41 g/dag). Voor mannen zijn er nauwelijks verschillen.
Stedelijkheid en geslacht-gram
Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten minder rood vlees (73 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (83 g/dag). Vrouwen uit sterk stedelijke gebieden eten minder bewerkt vlees (36 g/dag) dan vrouwen uit niet-stedelijke gebieden (41 g/dag). Voor mannen zijn er nauwelijks verschillen.