In het kort

Richtlijnen


Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees

Consumptie

Volwassenen eten gemiddeld

Icoon vlees

76 g/dag

rood vlees

Verschillen

Volwassenen eten gemiddeld

icoon mes&vork

47 g/dag

bewerkt vlees

% volgt richtlijn


Mannen eten meer rood en bewerkt vlees dan vrouwen

Rood vlees is vlees van rund, kalf, varken, schaap, lam, geit, konijn of wild. 
Bewerkt vlees betreft alle soorten vlees en gevogelte dat als vleeswaren of anderszins voorbewerkt is gegeten.
NB. De groepen rood en bewerkt vlees overlappen, een deel van het bewerkt vlees is rood vlees.

Consumptie naar geslacht

Geslacht-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 76 gram rood vlees en 47 gram bewerkt vlees per dag. Mannen eten per dag meer rood en bewerkt vlees (92 gram en 57 gram) dan vrouwen (59 gram en 37 gram).

Consumptie naar leeftijd

Leeftijd en geslacht-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Volwassenen in de leeftijd van 51 tot 70 jaar eten gemiddeld meer rood vlees (78 g/dag) dan jongvolwassenen (70g/dag). Ouderen eten gemiddeld minder bewerkt vlees (43 g/dag)  dan jongvolwassenen (48 g/dag). 

Consumptie naar gewichtsklasse

BMI-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld meer rood (82 g/dag) en bewerkt vlees (50 g/dag) dan volwassenen met een normaal of ondergewicht (67 g resp. 44 g/dag). Vrouwen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld meer bewerkt vlees (43 g/dag) dan vrouwen met een normaal of ondergewicht (33 g/dag). Voor mannen zijn er naar gewichtsklasse vrijwel geen verschillen in consumptie van bewerkt vlees. 

BMI en geslacht-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Volwassenen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld meer rood (82 g/dag) en bewerkt vlees (50 g/dag) dan volwassenen met een normaal of ondergewicht (67 g resp. 44 g/dag). Vrouwen met overgewicht/obesitas eten gemiddeld meer bewerkt vlees (43 g/dag) dan vrouwen met een normaal of ondergewicht (33 g/dag). Voor mannen zijn er naar gewichtsklasse vrijwel geen verschillen in consumptie van bewerkt vlees. 

Consumptie naar opleiding

Opleiding-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld minder rood vlees (67 g/dag) en bewerkt vlees (42 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (81 gram resp. 52 gram/dag).

Opleiding en geslacht-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld minder rood vlees (67 g/dag) en bewerkt vlees (42 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (81 gram resp. 52 gram/dag). 

Consumptie naar regio

Regio-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel rood vlees. De gemiddelde consumptie in Nederland is 76 g/dag. In het oosten wordt meer bewerkt vlees (52 g/dag) gegeten dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie bewerkt vlees in Nederland is 47 g/dag. 

Regio en geslacht-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Inwoners van alle regio's eten vrijwel evenveel rood vlees. De gemiddelde consumptie in Nederland is 76 g/dag. In het oosten wordt meer bewerkt vlees (52 g/dag) gegeten dan in de overige regio's. De gemiddelde consumptie bewerkt vlees in Nederland is 47 g/dag. 

Consumptie naar stedelijkheid

Stedelijkheid-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten minder rood vlees (73 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (83 g/dag). Vrouwen uit sterk stedelijke gebieden eten minder bewerkt vlees (36 g/dag) dan vrouwen uit niet-stedelijke gebieden (41 g/dag). Voor mannen zijn er nauwelijks verschillen. 

Stedelijkheid en geslacht-gram

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten minder rood vlees (73 g/dag) dan inwoners van niet-stedelijke gebieden (83 g/dag). Vrouwen uit sterk stedelijke gebieden eten minder bewerkt vlees (36 g/dag) dan vrouwen uit niet-stedelijke gebieden (41 g/dag). Voor mannen zijn er nauwelijks verschillen.