In het kort
Richtlijnen
Richtlijn:
Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon
Consumptie
Van het eiwit is gemiddeld
42 %
plantaardig
Consumptie
Er is vrijwel geen verschil in het aandeel plantaardig eiwit van totaal eiwit tussen leeftijdsgroepen
Richtlijnen
Voor hoogopgeleide vrouwen is het aandeel plantaardig eiwit van totaal eiwit hoger dan voor middelbaar- en laagopgeleide vrouwen
toelichting
De Gezondheidsraad adviseert dat het voedingspatroon meer plantaardig en minder dierlijk wordt. Plantaardige producten en dierlijke producten bevatten verschillende hoeveelheden eiwit. Daardoor is het minder duidelijk om de verhouding in grammen voedingsmiddel te bekijken. De resultaten op deze webpagina gaan over het gemiddelde aandeel plantaardig eiwit van de totale hoeveelheid eiwit die door volwassenen wordt geconsumeerd.
Consumptie naar geslacht
Geslacht-bijdrage
Voor Nederlandse volwassenen is gemiddeld 42% van hun eiwitinname van plantaardige oorsprong. Er is vrijwel geen verschil tussen mannen en vrouwen. |
Verdeling dierlijk-plantaardig eiwit naar geslacht
De inname van eiwitten door Nederlandse volwassenen is gemiddeld 80 gram eiwit per dag. De inname van eiwit bij mannen (90 g/dag) is hoger dan bij vrouwen (69 g/dag). |
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd-ratio
In het aandeel plantaardig eiwit van de totale eiwitconsumptie is er vrijwel geen verschil tussen leeftijdsgroepen. Het varieert voor volwassenen tussen 38% en 43%. |
Leeftijd en geslacht-ratio
In het aandeel plantaardig eiwit van de totale eiwitconsumptie is er vrijwel geen verschil tussen leeftijdsgroepen. Het varieert voor volwassenen tussen 38% en 43%. |
Leeftijd-gram
Onder mannen is er vrijwel geen verschil in eiwitinname tussen leeftijdsgroepen. Het varieert tussen 86 en 91 gram per dag. De eiwitinname van vrouwen van 65-79 jaar (74 g/dag) is gemiddeld hoger dan van vrouwen van 18-50 jaar (67 g/dag). |
Leeftijd en geslacht-gram
Onder mannen is er vrijwel geen verschil in eiwitinname tussen leeftijdsgroepen. Het varieert tussen 86 en 91 gram per dag. De eiwitinname van vrouwen van 65-79 jaar (74 g/dag) is gemiddeld hoger dan van vrouwen van 18-50 jaar (67 g/dag). |
Consumptie naar opleiding
Opleiding-ratio
Onder mannen is er in het aandeel plantaardig eiwit van de totale eiwitconsumptie vrijwel geen verschil naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 39% en 43%. Voor vrouwen is het aandeel plantaardig eiwit van de totale eiwitconsumptie hoger voor hoogopgeleide vrouwen (46%) dan voor middelbaar- en laagopgeleide vrouwen (41% en 37%). |
Opleiding en geslacht-ratio
Onder mannen is er in het aandeel plantaardig eiwit van de totale eiwitconsumptie vrijwel geen verschil naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 39% en 43%. Voor vrouwen is het aandeel plantaardig eiwit van de totale eiwitconsumptie hoger voor hoogopgeleide vrouwen (46%) dan voor middelbaar- en laagopgeleide vrouwen (41% en 37%). |
Opleiding-gram
Onder volwassenen is er vrijwel geen verschil in de eiwitinname naar opleidingsniveau. Het varieert voor volwassenen tussen 77 en 82 gram per dag. |
Opleiding en geslacht-gram
Onder volwassenen is er vrijwel geen verschil in de eiwitinname naar opleidingsniveau. Het varieert voor volwassenen tussen 77 en 82 gram per dag. |