In het kort
Conclusie 1
De inname van vitamine E
uit voedingsmiddelen en supplementen
is in Nederland gemiddeld
15,9 mg/dag
Conclusie 2
De inname van vitamine E
uit voedingsmiddelen
is in Nederland gemiddeld
12,7 mg/dag
Conclusie 3
16,8 mg | 14,9 mg
Conclusie 4
De belangrijkste bronnen
van vitamine E zijn:
Vetten en oliën (22%)
Fruit, noten en olijven (11%)
Inname naar geslacht
Consumptie naar geslacht
De inname van vitamine E uit voeding is in Nederland gemiddeld 12,7 mg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (14,1 mg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (11,4 mg/dag).
Wanneer er gekeken wordt naar de totale inname van vitamine E uit voeding en supplementen samen, dan is de gemiddelde inname voor jongens/mannen en meisjes/vrouwen vrijwel gelijk (16,8 en 14,9 mg/dag).
Inname naar leeftijd
Leeftijd
De gemiddelde inname van vitamine E is voor volwassenen hoger (17,0 mg/dag) dan voor kinderen (11,6 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (4 groepen)
De gemiddelde inname van vitamine E is voor volwassenen hoger (17,0 mg/dag) dan voor kinderen (11,6 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (12 groepen)
De gemiddelde inname van vitamine E is voor volwassenen hoger (17,0 mg/dag) dan voor kinderen (11,6 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Inname naar opleiding
Opleiding en leeftijd
De gemiddelde inname van vitamine E is voor hoogopgeleide volwassenen hoger (17,4 mg/dag) dan voor laagopgeleide volwassenen (15,3 mg/dag). Voor kinderen is de inname van vitamine E vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 11,4 en 13,3 mg/dag.
Opleiding, leeftijd en geslacht
De gemiddelde inname van vitamine E is voor hoogopgeleide volwassenen hoger (17,4 mg/dag) dan voor laagopgeleide volwassenen (15,3 mg/dag). Voor kinderen is de inname van vitamine E vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 11,4 en 13,3 mg/dag.
Bronnen
Bronnen van vitamine E
De belangrijkste bronnen van vitamine E zijn Vetten en oliën (19%) en Fruit, noten en olijven (11%).
* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.