In het kort
Conclusie 1
De inname van vitamine A (in RAE) uit voedingsmiddelen en supplementen is in Nederland gemiddeld
823 μg/dag
Conclusie 2
De inname van retinol uit voedingsmiddelen en supplementen is in Nederland gemiddeld
618 μg/dag
Conclusie 3
902μg | 744μg
vitamine A (in RAE)
Conclusie 4
De belangrijkste bronnen van vitamine A (in RAE) zijn:
Zuivel en zuivelvervangers (25%)
Groenten (19%)
beschrijving rae
Het vitamine A-gehalte in voedingsmiddelen wordt meestal aangegeven in retinol activiteit equivalenten (RAE).
1 RAE = 1 microgram retinol = 12 microgram bètacaroteen = 24 microgram alfa-caroteen = 24 microgram bèta-cryptoxanthine.
Inname naar geslacht
Geslacht-RAE
De inname van retinol activiteit equivalenten is in Nederland gemiddeld 823 µg/dag. Zonder supplementen is dit 724 µg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (902 µg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (744 µg/dag).
Geslacht-ret
De inname van retinol is in Nederland gemiddeld 618 µg/dag. Zonder supplementen is dit 527 µg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (696 µg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (541 µg/dag).
Inname naar leeftijd
Leeftijd-RAE
De gemiddelde inname van retinol activiteit equivalenten is voor volwassenen hoger (883 µg/dag) dan voor kinderen (589 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd-ret
De gemiddelde inname van retinol is voor volwassenen hoger (664 µg/dag) dan voor kinderen (439 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (4 groepen)-RAE
De gemiddelde inname van retinol activiteit equivalenten is voor volwassenen hoger (883 µg/dag) dan voor kinderen (589 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (4 groepen)-ret
De gemiddelde inname van retinol is voor volwassenen hoger (664 µg/dag) dan voor kinderen (439 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (12 groepen)-RAE
De gemiddelde inname van retinol activiteit equivalenten is voor volwassenen hoger (883 µg/dag) dan voor kinderen (589 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (12 groepen)-ret
De gemiddelde inname van retinol is voor volwassenen hoger (664 µg/dag) dan voor kinderen (439 µg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Inname naar opleiding
Opleiding en leeftijd-RAE
De gemiddelde inname van retinol activiteit equivalenten is voor volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 841 en 946 µg/dag. Ook voor kinderen is de gemiddelde inname van retinol activiteit equivalenten vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 568 en 630 µg/dag.
Opleiding en leeftijd-ret
De gemiddelde inname van retinol is voor volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 646 en 740 µg/dag. Ook voor kinderen is de gemiddelde inname van retinol vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 428 en 499 µg/dag.
Opleiding, leeftijd en geslacht-RAE
De gemiddelde inname van retinol activiteit equivalenten is voor volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 841 en 946 µg/dag. Ook voor kinderen is de gemiddelde inname van retinol activiteit equivalenten vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 568 en 630 µg/dag.
Opleiding, leeftijd en geslacht-ret
De gemiddelde inname van retinol is voor volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 646 en 740 µg/dag. Ook voor kinderen is de gemiddelde inname van retinol vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 428 en 499 µg/dag.
Bronnen
Bronnen RAE
De belangrijkste bronnen van retinol activiteit equivalenten zijn Zuivel en zuivelvervangers (25%), Groenten (19%), Vetten en oliën (16%) en Vlees en vleesvervangers (11%).
Bronnen ret
De belangrijkste bronnen van retinol zijn Zuivel en zuivelvervangers (34%), Vetten en oliën (22%) en Vlees en vleesvervangers (14%).
* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.