In het kort
Conclusie 1
De inname van zink
uit voedingsmiddelen en supplementen
is in Nederland gemiddeld
11,4 mg/dag
Conclusie 2
De inname van zink
uit voedingsmiddelen
is in Nederland gemiddeld
9,8 g/dag
Conclusie 3
12,5 mg | 10,4 mg
Conclusie 4
De belangrijkste bronnen van zink zijn:
Vlees en vleesvervangers (23%)
Zuivel en zuivelvervangers (22%)
Brood, granen,rijst en pasta (20%)
Inname naar geslacht
Consumptie naar geslacht
De inname van zink is in Nederland gemiddeld 11,4 mg/dag. Zonder supplementen is dit 9,8 mg/dag. De inname is hoger voor jongens/mannen (12,5 mg/dag) dan voor meisjes/vrouwen (10,4 mg/dag).
Inname naar leeftijd
Leeftijd
De gemiddelde inname van zink is voor volwassenen hoger (12,2 mg/dag) dan voor kinderen (8,3 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (4 groepen)
De gemiddelde inname van zink is voor volwassenen hoger (12,2 mg/dag) dan voor kinderen (8,3 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Leeftijd en geslacht (12 groepen)
De gemiddelde inname van zink is voor volwassenen hoger (12,2 mg/dag) dan voor kinderen (8,3 mg/dag). Dit is te zien bij de jongens/mannen en bij de meisjes/vrouwen.
Inname naar opleiding
Opleiding en leeftijd
De gemiddelde inname van zink is voor volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 12,0 en 12,8 mg/dag. Ook voor kinderen is de inname van zink vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 8,1 en 8,6 mg/dag.
Opleiding, leeftijd en geslacht
De gemiddelde inname van zink is voor volwassenen vrijwel gelijk naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 12,0 en 12,8 mg/dag. Ook voor kinderen is de inname van zink vrijwel gelijk naar opleidingsniveau van de ouders/verzorgers. Het varieert tussen 8,1 en 8,6 mg/dag.
Bronnen
Bronnen zink
De belangrijkste bronnen van zink zijn Zuivel en zuivelvervangers (22%), Vlees en vleesvervangers (23%) en Brood, granen, rijst en pasta (20%).
* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.