In het kort

Conclusie 1

Nederlanders eten

Groente groen

153 g/dag

groenten

Conclusie 2


Hoogopgeleiden eten meer groente dan laag- en middelbaaropgeleiden

Conclusie 4


Tomaat, komkommer en wortel zijn de meest gegeten groenten

Conclusie 3

Nederlanders eten gemiddeld

Nederland

6 dagen

in de week groenten

Icoon groenten 64x64

Tot de groep Groenten behoren bladgroenten, stengel- en spruitgroenten, knol- en wortelgroenten, koolsoorten, vruchtgroenten (zoals tomaat), uien, paddenstoelen, sperziebonen en doperwten. Peulvruchten behoren niet tot deze groep. Groente die gegeten worden in soep en in (kant-en klaar) gerechten worden ook tot deze groep gerekend.

Consumptie naar geslacht

Consumptie naar geslacht

Sla de grafiek Consumptie van groenten naar geslacht over en ga naar de datatabel
Nederlanders eten gemiddeld 153 gram groenten per dag. Jongens/mannen eten evenveel groenten als meisjes/vrouwen. 

Top 10

Sla de grafiek Top 10 van groentesoorten naar gemiddelde consumptie over en ga naar de datatabel
Tomaten, komkommers en wortels zijn de meest geconsumeerde groenten (in gram gemiddeld per dag). De groenten in het figuur zijn grotendeels ook de groenten die het vaakst op het menu staan (frequentie in gebruik). 

Consumptie naar leeftijd

Leeftijd

Sla de grafiek Consumptie van groenten naar leeftijd over en ga naar de datatabel
Volwassenen eten gemiddeld meer groenten (167 g/dag) dan kinderen (100 g/dag). De consumptie van groenten neemt toe tot de leeftijd van 18-50 jaar. Daarna blijft de consumptie vrijwel gelijk.

Leeftijd en geslacht (4 groepen)

Sla de grafiek Consumptie van groenten naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
Volwassenen eten gemiddeld meer groenten (167 g/dag) dan kinderen (100 g/dag). De consumptie van groenten neemt toe tot de leeftijd van 18-50 jaar. Daarna blijft de consumptie vrijwel gelijk.

Leeftijd en geslacht (12 groepen)

Sla de grafiek Consumptie van groenten naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
Volwassenen eten gemiddeld meer groenten (167 g/dag) dan kinderen (100 g/dag). De consumptie van groenten neemt toe tot de leeftijd van 18-50 jaar. Daarna blijft de consumptie vrijwel gelijk.

Consumptie naar opleiding

Opleiding en leeftijd

Sla de grafiek Consumptie van groenten naar opleiding en leeftijd over en ga naar de datatabel
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer groenten (197 g/dag) dan middelbaar- en laagopgeleide volwassenen (152 en 145 g/dag). Ook kinderen met hoogopgeleide ouders/verzorgers eten meer groenten (105 g/dag) dan kinderen met middelbaar- en laagopgeleide ouders/verzorgers (93 en 86 g/dag).

Opleiding, leeftijd en geslacht

Sla de grafiek Consumptie van groenten naar opleiding, leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer groenten (197 g/dag) dan middelbaar- en laagopgeleide volwassenen (152 en 145 g/dag). Ook kinderen met hoogopgeleide ouders/verzorgers eten meer groenten (105 g/dag) dan kinderen met middelbaar- en laagopgeleide ouders/verzorgers (93 en 86 g/dag).