In het kort

conclusie consumptie fruit 1

Nederlanders eten gemiddeld

Icoon fruit

130 g/dag

fruit, noten en olijven
(waarvan 113 g fruit)

5%


Appels en bananen
zijn de meest geconsumeerde fruitsoorten

Noten of fruit?


Het minste fruit wordt gegeten in de leeftijd van 14-18 jaar. Peuters eten meer fruit dan tieners

Vis

Vrouwen eten meer fruit en noten


121 gram | 138 gram

Consumptie naar geslacht

Consumptie naar geslacht

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Nederlanders eten gemiddeld 130 gram fruit, noten en olijven per dag. Hiervan is 119 gram fruit en compôte. Vrouwen eten meer fruit, noten en olijven (138 g/dag) dan mannen (121 g/dag).

Consumptie aantal dagen van de week

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Fruit, noten en olijven is bijna dagelijkse kost (5 dagen per week). Fruit wordt op 4 dagen per week gegeten, door meisjes en vrouwen iets vaker dan door jongens en mannen.

Verschillende fruitsoorten

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Appels en bananen zijn de meest geconsumeerde fruitsoorten (in gram gemiddeld per dag). De fruitsoorten in het figuur zijn ook  de fruitsoorten die het vaakst op het menu staan (top tien van frequentie in gebruik ).

Consumptie naar leeftijd

Leeftijd

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Mannen eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (122 g/dag) als jongens (117 g/dag). Vrouwen eten meer fruit, noten en olijven (142 g/dag) dan meisjes (122 g/dag). Kinderen van 14-18 jaar eten het minste fruit, noten en olijven. 

Leeftijd en geslacht (4 groepen)

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Mannen eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (122 g/dag) als jongens (117 g/dag). Vrouwen eten meer fruit, noten en olijven (142 g/dag) dan meisjes (122 g/dag). Kinderen van 14-18 jaar eten het minste fruit, noten en olijven.

Leeftijd en geslacht (16 groepen)

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Mannen eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (122 g/dag) als jongens (117 g/dag). Vrouwen eten meer fruit, noten en olijven (142 g/dag) dan meisjes (122 g/dag). Kinderen van 14-18 jaar eten het minste fruit, noten en olijven. 

Consumptie naar gewichtsklasse

BMI en leeftijd

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Volwassenen met overgewicht/obesitas eten minder fruit, noten en olijven (119 g/dag) dan volwassenen met normaal-/ondergewicht (141 g/dag). Ook kinderen met overgewicht/obesitas eten minder fruit, noten en olijven (108 g/dag) dan kinderen met normaal-/ondergewicht (122 g/dag).

BMI, leeftijd en geslacht

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Volwassenen met overgewicht/obesitas eten minder fruit, noten en olijven (119 g/dag) dan volwassenen met normaal-/ondergewicht (141 g/dag). Ook kinderen met overgewicht/obesitas eten minder fruit, noten en olijven (108 g/dag) dan kinderen met normaal-/ondergewicht (122 g/dag).

Consumptie naar opleiding

Opleiding en leeftijd

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Hoogopgeleide volwassenen eten meer fruit, noten en olijven (163 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (119 g/dag). Dit is 38% meer fruit. Ook kinderen met hoogopgeleide verzorgers eten meer fruit, noten en olijven (133 g/dag) dan kinderen met laagopgeleide verzorgers (98 g/dag).

Opleiding, leeftijd en geslacht

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Hoogopgeleide volwassenen eten meer fruit, noten en olijven (163 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (119 g/dag). Dit is 38% meer fruit. Ook kinderen met hoogopgeleide verzorgers eten meer fruit, noten en olijven (133 g/dag) dan kinderen met laagopgeleide verzorgers (98 g/dag).

Consumptie naar regio

Regio

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

In alle regio's worden vrijwel evenveel fruit, noten en olijven gegeten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 130 g/dag.

Regio en leeftijd

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

In alle regio's worden vrijwel evenveel fruit, noten en olijven gegeten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 130 g/dag.

Regio, leeftijd en geslacht

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

In alle regio's worden vrijwel evenveel fruit, noten en olijven gegeten. De gemiddelde consumptie in Nederland is 130 g/dag.

Consumptie naar stedelijkheid

Stedelijkheid

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (129 g/dag) als inwoners van niet-stedelijke gebieden (125 g/dag). 

Stedelijkheid en leeftijd

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (129 g/dag) als inwoners van niet-stedelijke gebieden (125 g/dag). 

Stedelijkheid, leeftijd en geslacht

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Inwoners van sterk stedelijke gebieden eten vrijwel evenveel fruit, noten en olijven (129 g/dag) als inwoners van niet-stedelijke gebieden (125 g/dag).