Resultaten van drie voedselconsumptiepeilingen (VCP) in 2007-2010, 2012-2016 en 2019-2021geven inzicht of het voedingspatroon in Nederland is veranderd. Deze peilingen zijn voor 7-69 jarigen op dezelfde manier uitgevoerd en daarom goed met elkaar te vergelijken. Hier wordt gekeken naar de consumptie van voedingsmiddelengroepen die in de richtlijnen goede voeding worden genoemd. Het percentage mensen dat aan de bestaande richtlijnen voldoet betreft de leeftijdscategorie 18-69 jaar.
Kinderen en volwassenen 7-69 jaar
2019-2021 vs 2007-2010
Sla de grafiek VCP 2019-2021 versus VCP 2007-2010 over en ga naar de datatabelVoor veel onderdelen van de voedingsrichtlijnen is de inname in de periode 2007-2010 tot 2019-2021 gunstig veranderd.
- De consumptie van ongezouten noten, fruit, groente, en thee is meer dan 20% gestegen. Voor deze voedingsmiddelengroepen wordt een stijging aanbevolen.
- Voor rood en bewerkt vlees en suikerhoudende dranken is de consumptie met meer dan 20% gedaald. Dit is ook conform het advies van de Richtlijnen goede voeding.
De consumptie van zuivelproducten is 10% gedaald sinds 2007-2010, terwijl de Gezondheidsraad in 2015 adviseerde om de inname op hetzelfde niveau te houden. De laatste jaren (sinds 2012-2016) is de inname wel gelijk gebleven.
Er zijn enkele mogelijk ongunstige veranderingen. Er zijn minder mensen die een keer per week vis eten. Het gebruik van voedingssupplementen is toegenomen waar dat niet aanbevolen was.
*= Stijging is meer dan 50%
2012-2016 vs 2007-2010
Sla de grafiek VCP 2019-2021 versus VCP 2007-2010 over en ga naar de datatabelVoor veel onderdelen van de voedingsrichtlijnen is de inname in de periode 2007-2010 tot 2019-2021 gunstig veranderd.
- De consumptie van ongezouten noten, fruit, groente, en thee is meer dan 20% gestegen. Voor deze voedingsmiddelengroepen wordt een stijging aanbevolen.
- Voor rood en bewerkt vlees en suikerhoudende dranken is de consumptie met meer dan 20% gedaald. Dit is ook conform het advies van de Richtlijnen goede voeding.
De consumptie van zuivelproducten is 10% gedaald sinds 2007-2010, terwijl de Gezondheidsraad in 2015 adviseerde om de inname op hetzelfde niveau te houden. De laatste jaren (sinds 2012-2016) is de inname wel gelijk gebleven.
Er zijn enkele mogelijk ongunstige veranderingen. Er zijn minder mensen die een keer per week vis eten. Het gebruik van voedingssupplementen is toegenomen waar dat niet aanbevolen was.
*= Stijging is meer dan 50%
2019-2021 vs 2012-2016
Sla de grafiek VCP 2019-2021 versus VCP 2012-2016 over en ga naar de datatabelVoor veel onderdelen van de voedingsrichtlijnen is de inname in de periode 2007-2010 tot 2019-2021 gunstig veranderd.
- De consumptie van ongezouten noten, fruit, groente, en thee is meer dan 20% gestegen. Voor deze voedingsmiddelengroepen wordt een stijging aanbevolen.
- Voor rood en bewerkt vlees en suikerhoudende dranken is de consumptie met meer dan 20% gedaald. Dit is ook conform het advies van de Richtlijnen goede voeding.
De consumptie van zuivelproducten is 10% gedaald sinds 2007-2010, terwijl de Gezondheidsraad in 2015 adviseerde om de inname op hetzelfde niveau te houden. De laatste jaren (sinds 2012-2016) is de inname wel gelijk gebleven.
Er zijn enkele mogelijk ongunstige veranderingen. Er zijn minder mensen die een keer per week vis eten. Het gebruik van voedingssupplementen is toegenomen waar dat niet aanbevolen was.
*= Stijging is meer dan 50%
Richtlijn | Voedingsmiddelengroep uit de Richtlijnen goede voeding | 2007-2010 | 2012-2016 | 2019-2021 |
---|---|---|---|---|
verhogen | Ongezouten noten en zaden (g/dag) | 0 | 3 | 5 |
verhogen | Peulvruchten (aantal dagen/week) | 0,2 | 0,3 | 0,4 |
verhogen | Thee (g/dag) | 190 | 237 | 242 |
verhogen | Groente (g/dag) | 128 | 135 | 163 |
verhogen | Fruit (g/dag) | 103 | 117 | 129 |
verhogen | Plantaardig eiwit (% van totaal eiwit) | 40 | 41 | 43 |
verhogen | Bruin en volkoren brood en graanproducten (g/dag) | 99 | 102 | 102 |
verhogen | Vis (% 1 keer per week) | 32 | 33 | 28 |
vervangen | Aandeel zachte vetten en plantaardige oliën van totaal vetten en oliën (gem. % van gebruikers) | 82 | 85 | 85 |
vervangen | Aandeel bruin en volkoren van totaal brood en graanproducten (gem. % van gebruikers) | 52 | 51 | 52 |
handhaven | Zuivel (g/dag) | 386 | 346 | 333 |
beperken | Voedingsstofsupplementen (%) | 44 | 42 | 54 |
beperken | Alcoholhoudende dranken (drinkt meer dan 1 glas per dag ; 18-69 jaar) | 53 | 53 | 52 |
beperken | Rood en/of bewerkt vlees (g/dag) | 92 | 83 | 73 |
beperken | Suikerhoudende dranken (g/dag) | 363 | 382 | 240 |