In het kort
Richtlijnen
Richtlijn:
Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
Consumptie
Volwassenen eten en drinken gemiddeld
329 g/dag
zuivel
Verschillen
Mannen eten en drinken meer zuivel dan vrouwen
366 gram | 292 gram
% volgt richtlijn
Laagopgeleide vrouwen eten en drinken meer zuivel dan hoog- en middelbaaropgeleide vrouwen
Tot de groep zuivel behoren alle producten op basis van melk. Voorbeelden zijn melk, yoghurt, zuiveldranken, kwark, vla en kaas.
De groep melk- en yoghurtproducten zijn melk, yoghurt, melkdranken (bijvoorbeeld chocolademelk, milkshake) en gefermenteerde melkdranken (bijvoorbeeld drinkyoghurt). Plantaardige zuivelvervangers vallen hier niet onder.
Consumptie naar geslacht
Geslacht-gram
Sla de grafiek Consumptie van zuivel(producten) naar geslacht over en ga naar de datatabel
Nederlandse volwassenen eten en drinken gemiddeld 329 gram zuivel per dag, waarvan 239 gram melk- en yoghurtproducten. Mannen eten en drinken meer zuivel (366 g/dag) dan vrouwen (292 g/dag). |
Consumptie naar leeftijd
Leeftijd-gram
Sla de grafiek Consumptie van zuivel(producten) naar leeftijd over en ga naar de datatabel
Onder mannen is er vrijwel geen verschil in consumptie van zuivel tussen leeftijdsgroepen. Het varieert tussen 359 en 379 gram per dag. Ook is er onder mannen vrijwel geen verschil in consumptie van melk- en yoghurtproducten tussen leeftijdsgroepen. Het varieert tussen 255 en 279 gram per dag. Vrouwen van 65-79 jaar eten en drinken gemiddeld meer zuivel (364 g/dag) dan vrouwen van 18-50 jaar en 51-64 jaar (259 en 310 g/dag). Vrouwen van 65-79 jaar eten en drinken gemiddeld meer melk- en yoghurtproducten (283 g/dag) dan vrouwen van 18-50 jaar (185 g/dag). |
Leeftijd en geslacht-gram
Sla de grafiek Consumptie van zuivel(producten) naar leeftijd en geslacht over en ga naar de datatabel
Onder mannen is er vrijwel geen verschil in consumptie van zuivel tussen leeftijdsgroepen. Het varieert tussen 359 en 379 gram per dag. Ook is er onder mannen vrijwel geen verschil in consumptie van melk- en yoghurtproducten tussen leeftijdsgroepen. Het varieert tussen 255 en 279 gram per dag. Vrouwen van 65-79 jaar eten en drinken gemiddeld meer zuivel (364 g/dag) dan vrouwen van 18-50 jaar en 51-64 jaar (259 en 310 g/dag). Vrouwen van 65-79 jaar eten en drinken gemiddeld meer melk- en yoghurtproducten (283 g/dag) dan vrouwen van 18-50 jaar (185 g/dag). |
Consumptie naar opleiding
Opleiding en geslacht-gram
Sla de grafiek Consumptie van zuivel(producten) naar opleiding en geslacht over en ga naar de datatabel
Onder mannen is er vrijwel geen verschil in consumptie van zuivel naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 362 en 416 gram per dag. Ook is er onder mannen vrijwel geen verschil in consumptie van melk- en yoghurtproducten naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 253 en 292 gram per dag. Laagopgeleide vrouwen eten en drinken gemiddeld meer zuivel (357 g/dag) dan hoog- en middelbaaropgeleide vrouwen (270 en 291 g/dag). Laagopgeleide vrouwen eten en drinken meer melk- en yoghurtproducten (269 g/dag) dan hoogopgeleide vrouwen (189 g/dag). |
Opleiding-gram
Sla de grafiek Consumptie van zuivel(producten) naar opleiding over en ga naar de datatabel
Onder mannen is er vrijwel geen verschil in consumptie van zuivel naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 362 en 416 gram per dag. Ook is er onder mannen vrijwel geen verschil in consumptie van melk- en yoghurtproducten naar opleidingsniveau. Het varieert tussen 253 en 292 gram per dag. Laagopgeleide vrouwen eten en drinken gemiddeld meer zuivel (357 g/dag) dan hoog- en middelbaaropgeleide vrouwen (270 en 291 g/dag). Laagopgeleide vrouwen eten en drinken meer melk- en yoghurtproducten (269 g/dag) dan hoogopgeleide vrouwen (189 g/dag). |