Voedingsmiddelen, 2012-2016 t.o.v. 2007-2010
9-69-jarigen - grafiek
Sla de grafiek over en ga naar de datatabelVergeleken met de vorige meting van de voedselconsumptie in Nederland (2007-2010) is voor 9 tot en met 69-jarigen de consumptie van alcoholische dranken, aardappelen, vetten en oliën, zuivel, suiker en snoepgoed en vlees afgenomen. De hoeveelheid groente, graanproducten en koek en gebak is nagenoeg gelijk gebleven. De consumptie van niet-alcoholische dranken en sauzen en smaakmakers nam toe. En er wordt meer fruit gegeten, vooral door kinderen. De totale consumptie is gelijk gebleven.
Alleen de groepen met een consumptie van meer dan 25 gram zijn opgenomen in dit figuur. Verder waren de veranderingen voor de groep sauzen en smaakmakers en de niet-alcoholische dranken niet statistisch significant.
9-69-jarigen - tabel
Verandering in voedselconsumptie
VCP 2012-2016 t.o.v. VCP 2007-2010, 9-69-jarigen
Voedingsmiddelengroep | 2007-2010 | 2012-2016 | Verschil** | Verschil** |
g/dag | g/dag | g/dag | % | |
Alcoholische dranken | 189 | 153 | -37* | -19 |
Aardappelen | 92 | 74 | -18* | -19 |
Vetten en oliën | 27 | 23 | -4* | -15 |
Zuivelproducten | 394 | 347 | -47* | -12 |
Suiker en snoepgoed | 33 | 30 | -3* | -10 |
Vlees(producten) | 112 | 104 | -9* | -8 |
Koek en gebak | 43 | 42 | -1 | -3 |
Bouillon | 45 | 44 | -1 | -2 |
Brood, granen, rijst, pasta | 200 | 204 | 4 | 2 |
Groente | 131 | 134 | 4 | 3 |
Eieren | 12 | 13 | 1 | 7 |
Peulvruchten | 4 | 5 | 0 | 8 |
Niet-alcoholische dranken | 1.692 | 1.839 | 146 | 9 |
Hartige snacks | 21 | 23 | 2 | 9 |
Fruit, noten, olijven | 114 | 124 | 11* | 9 |
Vis, schaal- en schelpdieren | 16 | 17 | 1 | 9 |
Sauzen en smaakmakers | 33 | 38 | 5 | 16 |
Diversen | 3 | 5 | 2 | 93 |
* statistisch significant
** de verschillen zijn berekend op basis van niet-afgeronde getallen
Richtlijnen goede voeding, 2015-2016 t.o.v. 2012-2014
Volwassenen - consumptie - grafiek
Sla de grafiek over en ga naar de datatabelBinnen de vier onderzoeksjaren van 2012-2016 zijn er kleine veranderingen te zien in de consumptie van voedingsmiddelengroepen genoemd in de Richtlijnen goede voeding. De richtlijnen betreffen voedingsmiddelengroepen waarvan het gunstig zou zijn als de consumptie omhoog gaat tot waar juist de consumptie beperkt zou moeten worden. Mogelijk gunstige veranderingen zijn dat de consumptie van suikerhoudende dranken (met name frisdranken), rood en bewerkt vlees en alcohol daalt en dat de consumptie van groente en fruit stijgt. Ook de toename van de percentages volwassenen dat één keer per week peulvruchten consumeert en van de consumptie van noten zijn positief, maar betreffen kleine hoeveelheden. Echter de consumptie van zuivelproducten lijkt te dalen. De verandering in de vetten is heel klein. De dalingen in suikerhoudende dranken en zuivel zijn statistisch significant.
Volwassenen - consumptie - tabel
Verandering in consumptie van voedingsmiddelen genoemd in Richtlijnen goede voeding
VCP 2012-2016; Resultaten 2015-2016 t.o.v. 2012-2014, 19-79-jarigen
Richtlijn |
Voedingsmiddelengroep |
2012-2014 | 2015-2016 | Verschil* | Verschil (%)* |
verhogen | Plantaardig (gem. % plantaardig eiwit) | 39 | 40 | 1 | 3 |
verhogen |
Groente (g/dag) |
139 | 146 | 7 | 5 |
verhogen | Fruit (g/dag) | 106 | 114 | 8 | 8 |
verhogen | Vis (% 1 keer per week) | 34 | 34 | 0 | 0 |
verhogen | Thee (g/dag) | 249 | 251 | 2 | 1 |
verhogen | Ongezouten noten (g/dag) | 2 | 3 | 1 | 36 |
verhogen | Peulvruchten (aantal dagen/week) | 0 | 0 | 0 | 16 |
verhogen | Bruin en volkoren brood en graanproducten (g/dag) | 94 | 92 | -1 | -2 |
handhaven | Zuivel (g/dag) | 345 | 320 | -25** | -7 |
vervangen | Zachte vetten en oliën (gem. % van alle smeer en bereidingsvetten) | 43 | 44 | 1 | 2 |
vervangen | Volkorenproducten (gem. % van alle graanproducten) | 53 | 50 | -3 | -6 |
beperken | Rood vlees (g/dag) | 79 | 75 | -4 | -5 |
beperken | Bewerkt vlees (g/dag) | 47 | 46 | -2 | -3 |
beperken | Suikerhoudende dranken (g/dag) | 312 | 262 | -49** | -16 |
beperken | Alcohol (%≥1glas/dag) | 56 | 50 | -6 | -11 |
beperken | Voedingsstofsupplementen (% gebruikers)*** | 42 | 46 | 4 | 10 |
* de verschillen zijn berekend op basis van niet-afgeronde getallen
** statistisch significant: de betrouwbaarheidsintervallen van de gemiddelden in de twee perioden overlappen niet
*** zonder de 70+ mannen en 50+ vrouwen is dit 39 en 45%
Volwassenen - % opvolgen - grafiek
Sla de grafiek over en ga naar de datatabelDe richtlijnen die het beste worden gevolgd zijn die van vis, alcohol, en volkorenproducten. De richtlijnen die het minst worden gevolgd zijn die van groente, fruit, ongezouten noten, peulvruchten, suikerhoudende dranken en zout. Wel zijn er in de afgelopen jaren voor een aantal productgroepen mogelijk gunstige veranderingen te zien. Deze zijn niet statistisch significant.
Kinderen - consumptie - grafiek
Sla de grafiek over en ga naar de datatabelDe Richtlijnen goede voeding met de kwantitatieve hoeveelheden hebben betrekking op de volwassen bevolking. Op basis hiervan is dit door het Voedingscentrum vertaald naar voedingsvoorlichting voor alle leeftijdsgroepen. Ondanks dat de aanbevolen hoeveelheden voor kinderen anders zijn dan volwassenen, zijn dezelfde adviezen van toepassing om bepaalde voedingsmiddelengroepen te beperken en te verhogen. Eenzelfde beeld is te zien als bij volwassenen: van voedingsmiddelengroepen waarvan het gunstig zou zijn als de consumptie omhoog gaat, lijkt de consumptie iets te stijgen; van voedingsmiddelengroepen waarbij het advies is om te beperken lijkt de consumptie te dalen. De dalingen in suikerhoudende dranken en zuivel zijn statistisch significant.
Kinderen - consumptie - tabel
Verandering in consumptie van voedingsmiddelen genoemd in Richtlijnen goede voeding
VCP 2012-2016; Resultaten 2015-2016 t.o.v. 2012-2014, 1-18 jarigen
Voedingsmiddelengroep | 2012-2014 | 2015-2016 | Verschil (g) * | Verschil (%)* | |
verhogen | Plantaardig (gem. % plantaardig eiwit) | 43 | 43 | 1 | 2 |
verhogen | Groente (g/dag) | 80 | 86 | 5 | 6 |
verhogen | Fruit (g/dag) | 114 | 119 | 5 | 4 |
verhogen | Vis (% 1 keer per week) | 27 | 28 | 0 | 1 |
verhogen | Ongezouten noten (g/dag) | 0 | 0 | -0 | -0 |
verhogen | Peulvruchten (aantal dagen/week) | 0,2 | 0,3 | 0,0 | 23 |
verhogen | Bruin en volkoren brood en graanproducten (g/dag) | 71 | 74 | 3 | 4 |
verhogen | Thee (g/dag) | 57 | 60 | 4 | 6 |
handhaven | Zuivel (g/dag) | 361 | 346 | -15** | -4 |
vervangen | Zachte vetten en oliën (gem. % van alle smeer en bereidingsvetten) | 49 | 47 | -2 | -4 |
vervangen | Volkorenproducten (gem. % van alle graanproducten) | 44 | 44 | -1 | -1 |
beperken | Rood vlees (g/dag) | 42 | 39 | -2 | -6 |
beperken | Bewerkt vlees (g/dag) | 55 | 54 | -1 | -3 |
beperken | Suikerhoudende dranken (g/dag) | 630 | 572 | -58** | -9 |
beperken | Alcohol (% gebruikers, 12-18 jarigen) | 24 | 17 | -7 | -30 |
beperken | Voedingsstofsupplementen (% gebruikers)*** | 50 | 46 | -4 | -7 |
* de verschillen zijn berekend op basis van niet-afgeronde getallen
** statistisch significant: de betrouwbaarheidsintervallen van de gemiddelden in de twee perioden overlappen niet
*** zonder 1-3-jarigen is dit percentage 45 en 41%
Richtlijnen groente en fruit 2012-2016 t.o.v. 2007-2010
Volwassenen - % opvolgen - grafiek
Sla de grafiek over en ga naar de datatabelTen tijde van de peiling in 2007-2010 was de richtlijn voor groente en fruit identiek aan die van 2015. Er is te zien dat het percentage volwassenen dat deze richtlijn volgt is toegenomen in de afgelopen jaren.