In het kort

Lunch conclusie 1

Nederlanders lunchen op 

dagen van de week

Lunch conclusie 2

Adolescenten

lunchen minder vaak

Lunch conclusie 3

De lunch bestaat vooral uit 

zuivel en brood

Conclusie 4

De lunch levert 
22%
van de energie

Hoe vaak wordt er geluncht?

leeftijd-geslachtgroepen (16)

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Gemiddeld werd op 6 van de 7 onderzoeksdagen een lunch genuttigd. Van de jonge kinderen werd er op vrijwel alle dagen geluncht (ca 6,7 dagen per week). Met name adolescenten  van 14-18 jaar lunchen het minst vaak (gemiddeld op 5 dagen/week). Senioren en vrouwen van 51-70 jaar lunchen gemiddeld op meer dagen in de week.

leeftijd-geslachtgroepen (4)

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Gemiddeld werd op 6 van de 7 onderzoeksdagen een lunch genuttigd. Van de jonge kinderen werd er op vrijwel alle dagen geluncht (ca 6,7 dagen per week). Met name adolescenten  van 14-18 jaar lunchen het minst vaak (gemiddeld op 5 dagen/week). Senioren en vrouwen van 51-70 jaar lunchen gemiddeld op meer dagen in de week.

Waar bestaat de lunch uit?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Tijdens de lunch worden naast niet-alcoholische dranken vooral zuivelproducten en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. 

Waar bestaat de lunch uit?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Op ruim de helft van de dagen worden tijdens de lunch niet-alcoholische dranken en zuivelproducten en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. Voor fruit is dit gemiddelde op 3 dagen van de week.

Hoe laat wordt er geluncht?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Gemiddeld eten en/of drinken Nederlanders 9 keer per dag. De meeste mensen eten drie hoofdmaaltijden. Kinderen eten of drinken 4 keer iets tussen de maaltijden door, volwassenen doen dit gemiddeld 7 keer per dag. Het ontbijt wordt vooral genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avondeten rond 18:00 uur. 

Wat levert de lunch aan energie en macronutriënten?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

De lunch levert 22% van dagelijkse energie inname. De bijdrage van de lunch aan de inname van plantaardige eiwitten is 29%.  Voor de andere macronutriënten is de bijdrage lager, tussen de 20 en 26%, behalve de bijdrage aan de inname van mono- en disachariden en suikers (beide 13%).

Wat levert de lunch aan vitamines?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

De lunch levert 20-30% van de vitamines en levert de grootste bijdrage voor retinol en foliumzuur (ca. 30%)

Wat levert de lunch aan mineralen?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

De lunch draagt voor ongeveer 20-25% bij aan de inname van mineralen. Voor natrium (uit voedingsmiddelen) is de bijdrage hoger (30%) en voor heem-ijzer en kalium is de bijdrage lager.