In het kort
Conclusie 1
Nederlanders eten gemiddeld
131 g/dag
groente
Conclusie 2
Hoogopgeleiden eten meer groente dan laagopgeleiden
Conclusie 2
De groenteconsumptie in Nederland stijgt met de leeftijd
Verschillen
Van de volwassenen eet
16%
minimaal 200 g groente
Consumptie
Nederlanders eten gemiddeld 131 gram groenten per dag. Mannen eten vrijwel evenveel groenten (129 g/dag) als vrouwen (133 g/dag).
Consumptie
Volwassenen eten meer groenten (145 g/dag) dan kinderen (79 g/dag). De consumptie van groenten neemt toe met de leeftijd.
Top 10 van groentesoorten naar gemiddelde consumptie
Tomaat, wortel, sla, komkommer, ui en sperziebonen zijn de meest geconsumeerde groentesoorten.
Wat leveren groenten aan voedingsstoffen?
Groente is een belangrijke bron voor de inname van vitamine K1 (63%), vitamine C (20%), folaat (19%), en vitamine A (RAE 18%).
De bijdrage aan macronutriënten
De voedingsmiddelengroep Groenten is een belangrijke bron van vezel.
Consumptie naar plaats
Bijna 80% van alle consumptie wordt door Nederlanders thuis gegeten en gedronken. Dit is iets hoger voor groente. Circa 10% van de groente consumptie wordt buitenshuis gegeten, meestal op school en op het werk.
Consumptie naar eetmoment
Groente wordt met name tijdens de avondmaaltijd gegeten.
Percentage volwassenen dat richtlijn volgt
Geslacht-%
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 143 gram groente per dag. Mannen eten vrijwel evenveel groente (146 g/dag) als vrouwen (140 g/dag). 16% van de volwassenen eet ten minste 200 gram groente per dag. Dit percentage is vrijwel evenveel bij mannen (17%) als bij vrouwen (16%).
Geslacht-gram
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 143 gram groente per dag. Mannen eten vrijwel evenveel groente (146 g/dag) als vrouwen (140 g/dag). 16% van de volwassenen eet ten minste 200 gram groente per dag.
Leeftijd en geslacht-%
Ouderen eten gemiddeld meer (163 g/dag) groente dan jongvolwassenen (120 g/dag). Ook het percentage dat ten minste 200 gram groente eet is hoger bij ouderen (25 %) vergeleken met jongvolwassenen (8%).
Leeftijd en geslacht-gram
Ouderen eten gemiddeld meer (163 g/dag) groente dan jongvolwassenen (120 g/dag). Ook het percentage dat ten minste 200 gram groente eet is hoger bij ouderen (25 %) vergeleken met jongvolwassenen (8%).
Opleiding en geslacht-%
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer groente (160 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (126 g/dag). Het percentage volwassenen dat ten minste 200 gram groente per dag eet is hoger voor hoogopgeleide (24%) dan voor laagopgeleide volwassenen (8%).
Opleiding en geslacht-gram
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer groente (160 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (126 g/dag). Het percentage volwassenen dat ten minste 200 gram groente per dag eet is hoger voor hoogopgeleide (24%) dan voor laagopgeleide volwassenen (8%).