In het kort
conclusie consumptie fruit 1
Nederlanders eten gemiddeld
119 g/dag
fruit
conclusie consumptie fruit 1
Vrouwen eten meer fruit

108 gram | 130 gram
fruit drie
Van de volwassenen eet
13%
minimaal 200 g fruit
conclusie 4
Overeenkomstig de voedingsmiddelen-groepsindeling die in de voedselconsumptiepeiling is gebruikt is de voedingsmiddelengroep Fruit, noten en olijven als één groep berekend, met een sub-indeling naar fruit, compôte, noten, notenspread en olijven.
Consumptie
Nederlanders eten gemiddeld 119 gram fruit (samen met vruchtencompôte) per dag. Vrouwen eten meer fruit (130 g/dag) dan mannen (108 g/dag).
Leeftijd en geslacht (16 groepen)
De inname is het hoogst bij jonge kinderen en ouderen. Kinderen van 14-18 jaar eten het minste fruit.
Verschillende fruitsoorten
Appels en bananen zijn de meest geconsumeerde fruitsoorten. De fruitsoorten in de tabel staan ook in de top tien van frequentie in gebruik.
Wat leveren fruit, noten en olijven aan voedingsstoffen?
De voedingsmiddelengroep Fruit, noten en olijven is een belangrijke bron van vitamine C, vitamine K1, koper en kalium.
Bronnen van fruit
De voedingsmiddelengroep Fruit, noten en olijven is een belangrijke bron van mono- en disachariden en vezel.
Consumptie naar plaats
Bijna 80% van alle consumptie wordt door Nederlanders thuis gegeten en gedronken. Fruit, noten en olijven worden relatief meer buitenshuis gegeten (29%), waarvan het meest op school en op het werk.
Consumptie naar eetmoment
Fruit, noten en olijven worden met name tussen de maaltijden door gegeten.
Percentage volwassenen dat richtlijn volgt
Geslacht-%
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 112 gram fruit per dag. Mannen eten minder fruit (100 g/dag) dan vrouwen (124 g/dag). 13% van de volwassenen eet ten minste 200 gram fruit per dag. Dit percentage is lager bij mannen (10%) dan bij vrouwen (16%).
Geslacht-gram
Nederlandse volwassenen eten gemiddeld 112 gram fruit per dag. Mannen eten minder fruit (100 g/dag) dan vrouwen (124 g/dag). 13% van de volwassenen eet ten minste 200 gram fruit per dag. Dit percentage is lager bij mannen (10%) dan bij vrouwen (16%).
Leeftijd en geslacht-%
Ouderen eten gemiddeld meer (152 g/dag) fruit dan jongvolwassenen (93 g/dag). Ook het percentage dat ten minste 200 gram fruit eet is hoger bij ouderen (26 %) vergeleken met jongvolwassenen (8%).
Leeftijd en geslacht-gram
Ouderen eten gemiddeld meer (152 g/dag) fruit dan jongvolwassenen (93 g/dag). Ook het percentage dat ten minste 200 gram fruit eet is hoger bij ouderen (26 %) vergeleken met jongvolwassenen (8%).
Opleiding en geslacht-%
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer fruit (131 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (102 g/dag). Het percentage volwassenen dat ten minste 200 gram fruit per dag eet is hoger voor hoogopgeleide (17%) dan voor laagopgeleide volwassenen (10%).
Opleiding en geslacht-gram
Hoogopgeleide volwassenen eten gemiddeld meer fruit (131 g/dag) dan laagopgeleide volwassenen (102 g/dag). Het percentage volwassenen dat ten minste 200 gram fruit per dag eet is hoger voor hoogopgeleide (17%) dan voor laagopgeleide volwassenen (10%).