In het kort

Diner conclusie 1

Nederlanders eten op

vrijwel alle dagen 

een avondmaaltijd

Diner conclusie 2

Aardappelen, groente, vlees en vis

worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten

Diner conclusie 3b

Nederlanders eten

rond 18:00 uur 

de avondmaaltijd

Diner conclusie 4

De avondmaaltijd levert 
34%
van de energie

Hoe vaak wordt er een avondmaaltijd gegeten?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Gemiddeld werd op vrijwel alle dagen in de week een avondmaaltijd genuttigd (6,8 dagen/week). Dit verschilt niet over de leeftijdsgeslachtsgroepen.

NB. De avondmaaltijd (elders op deze site ook wel diner genoemd) kan ook een broodmaaltijd zijn.

Waar bestaat de avondmaaltijd uit?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Tijdens de avondmaaltijd worden naast niet-alcoholische dranken vooral groente, zuivelproducten, vlees, aardappelen en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. 92% van de aardappelen, 83% van de groente, 71% van het vlees en 67% van vis, schaal- en schelpdieren wordt tijdens de avondmaaltijd gegeten. 

aantal dagen per week avondmaaltijd

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Voedingsmiddelen die vaak tijdens de avondmaaltijd worden geconsumeerd  zijn groente, vetten en oliën, vlees(producten, sauzen en smaakmakers, niet-alcoholische dranken en zuivelproducten (>4 dagen/week)

Bijdrage van de avondmaaltijd aan de consumptie

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Sommige producten worden specifiek op een bepaald moment gegeten, andere verspreid over de dag. Aardappelen, groente, vlees en vis worden vooral tijdens het avondeten gegeten.

Hoe laat wordt de avondmaaltijd gegeten?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Gemiddeld eten en/of drinken Nederlanders 9 keer per dag. De meeste mensen eten drie hoofdmaaltijden. Kinderen eten of drinken 4 keer iets tussen de maaltijden door, volwassenen doen dit gemiddeld 7 keer per dag. Het ontbijt wordt vooral genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en de avondmaaltijd rond 18:00 uur. 

Wat levert de avondmaaltijd aan energie en macronutriënten?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

Van de totale hoeveelheid energie die mensen innemen wordt het grootste deel (34%) ingenomen tijdens de avondmaaltijd.

De meeste macrovoedingsstoffen worden in ongeveer dezelfde verhouding per eetmoment ingenomen. Van de inname van alcohol is 20% bij de avondmaaltijd. 

Wat levert de avondmaaltijd aan vitamines?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

De avondmaaltijd levert 70% van de inname van vitamine K1 en bijna de helft van de inname van B6, B3 en C.  

Wat levert de avondmaaltijd aan mineralen?

Sla de grafiek over en ga naar de datatabel

De avondmaaltijd is een belangrijke bron van heem-ijzer (71%). De bijdrage aan de inname van andere mineralen varieert van 30-40%, alleen voor calcium is de bijdrage lager (25%).