Bronnen van macronutrienten

Sla de grafiek Bronnen van macronutriënten* over en ga naar de datatabel

De belangrijkste bron van energie is de productgroep Brood, granen, rijst en pasta.  Deze groep levert ruim 23% van de energie, gevolgd door Zuivel (16%) en Vlees en vleesvervangers (11%). Ook voor koolhydraten en vezel zijn Brood, granen, rijst en pasta de belangrijkste bron, voor vet zijn dit Zuivel en zuivelvervangers, Vlees en vleesvervangers, en Vetten en oliën. Eiwitten worden vooral geleverd door de Vlees en vleesvervangers, Zuivel en zuivelvervangers, en Brood, granen, rijst en pasta.

Bronnen van koolhydraten

Sla de grafiek Bronnen van koolhydraten* over en ga naar de datatabel

De belangrijkste bron voor koolhydraten is de productgroep Brood, granen, rijst en pasta.  Deze groep levert ruim een derde  van de koolhydraten.  Voor mono- en disachariden zijn Zuivel en zuivelvervangers, en Fruit, noten en olijven de belangrijkste bron.  De belangrijkste bron voor polysacchariden is de productgroep Brood, granen, rijst en pasta.

Bronnen van eiwitten*

Sla de grafiek Bronnen van eiwitten* over en ga naar de datatabel

De belangrijkste bron voor eiwitten zijn  Vlees en vleesvervangers, Zuivel en zuivelvervangers, en Brood, granen, rijst en pasta.  Brood, granen, rijst en pasta leveren vooral de plantaardige eiwitten en Vlees en vleesvervangers, en Zuivel en zuivervangers leveren vooral de dierlijke eiwitten.

Bronnen van macronutrienten-vetten

Sla de grafiek Bronnen van vetten* over en ga naar de datatabel

De belangrijkste bronnen van vetten zijn Zuivel en zuivelvervangers, Vlees en vleesvervangers, en Vetten en oliën. De meeste verzadigde vetzuren zijn afkomstig van Zuivel en zuivelvervangers (34%) gevolgd door Vlees en vleesvervangers (17%). Voor transvetzuren zijn dit vooral de Zuivel en zuivelvervangers en voor onverzadigde vetzuren zijn dit vooral de Vetten en oliën.

* De bijdrage van een voedingsmiddelengroep aan de totale inname van een voedingsstof is het gemiddelde van de bijdrages per deelnemer. Hierin zijn alleen de personen meegenomen die op de meetdagen iets van deze voedingsmiddelengroep hebben gegeten of gedronken.